Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/7/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

ὃς ἐὰν οὖν λύσῃ μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καὶ διδάξῃ οὕτω τοὺς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν· ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. (Ματθ. 5, 19)

Όποιος λοιπόν παραβεί μία από τις εντολές αυτές που είναι πάρα πολύ μικρές και διδάξει έτσι τους ανθρώπους, πάρα πολύ μικρός θα κληθεί στη βασιλεία των ουρανών. Όποιος όμως τις εφαρμόσει και τις διδάξει, αυτός μεγάλος θα κληθεί στη βασιλεία των ουρανών.
Ο Ιησούς είναι σαφής με τις εντολές του Νόμου, τον οποίο ήρθε να τελειοποιήσει. Ο νέος Νόμος, που με την τέλεια μορφή του διέπεται από την αγάπη και τη δικαιοσύνη, έχει κύρος και ισχύ ακατάλυτα. Εμείς οι χριστιανοί, οφείλουμε και να τον εφαρμόσουμε, αλλά και να τον διδάξουμε. Η μεταχείριση του λόγου του Θεού, έχει σχέση με τη μεταχείρισή μας από το Θεό. Ο παραβάτης των εντολών του, όσο μικρές και να δείχνουν, γίνεται κακό παράδειγμα για τους άλλους. Αυτός, που άλλα λέει και άλλα πράττει, βοηθά ανθρώπους στο να απομακρύνονται από τη σωτηρία. Αυτόν ο Θεός θα τον κρίνει ως πολύ μικρό για να εισέλθει στην ουράνια βασιλεία. Αντίθετα, αυτός ο οποίος εφαρμόζει το θείο λόγο και έχει εναρμονίσει τη ζωή του στο θέλημα του Κυρίου, αντανακλά στους γύρω του την ευεργεσία που δέχεται από το Θεό. Γίνεται παράδειγμα που προσελκύει ανθρώπους που διψούν για την πνευματική προκοπή και ζητούν κάτι καλύτερο για την ψυχή τους, ανοίγοντάς τους έτσι την προοπτική της σωτηρίας. Αυτός θα κληθεί από το Θεό άξιος και μεγάλος για να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών.