Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ!

Υπάρχουν κάμποσοι/ες που αποφεύγουν στη μαγειρική τους να χρησιμοποιούν μπαχαρικά. Έντονες γεύσεις, πέφτουν βαριά στο στομάχι, κάνουν τα φαγητά πολύ πικάντικα, κλπ, είναι οι συνήθεις δικαιολογίες για τη μη χρησιμοποίησή τους. Να λοιπόν που τα μπαχαρικά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα. Το παρακάτω πινακάκι προέρχεται από το περιοδικό ΕΥΕΞΙΑ Νο 79 (5ος/2014) και μας λέει ποιά μπαχαρικά βοηθάνε και που. 
Το αν υπάρχει φαγητό που να μπορούσαμε να ρίξουμε όλα αυτά τα μπαχαρικά ταυτοχρόνως ώστε να... θωρακίσουμε για τα καλά τον οργανισμό μας, δεν το γνωρίζω, ακόμα!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

«Η ΑΜΜΟΣ ΩΦΕΛΕΙ...»

Όχι, το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 324 (22/7/1971), δεν έχει σχέση με το γνωστό ανέκδοτο με τα αμμόλουτρα. Απλά μας λέει ότι ωφελεί το αμμόλουτρο στους ρευματισμούς! Αρκεί, βέβαια, η παραλία να μην είναι γεμάτη από βότσαλα... Δεν ξέρω κατά πόσο κάνει καλό, αλλά σίγουρα δεν απευθύνεται σ' όσους προτιμούν τις ξαπλώστρες ή τις ψάθες. Πάντως μια δοκιμή ίσως πείσει κάποιους. Γιατί όχι; Η άμμος στις παραλίες, είναι ακόμη δωρεάν!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (27/7/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ)

Ακούμε από τη σημερινή περικοπή:

ἐὰν δὲ καὶ ἀθλῇ τις, οὐ στεφανοῦται, ἐὰν μὴ νομίμως ἀθλήσῃ. (Β' Τιμ. 2, 5)

Αν επίσης και κάποιος αθλείται, δε στεφανώνεται αν δεν αγωνιστεί νόμιμα.
Το παράδειγμα του αθλητή μας δίνει ο απόστολος Παύλος. Όσο και να αθλείται, η επιβράβευση δίνεται μόνο όταν αγωνίζεται σύμφωνα με τους νόμους της άθλησης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χριστιανούς. Δεν αρκεί μόνο να λἐνε ότι πιστεύουν, αλλά πρέπει αυτό να το δείχνουν εμπράκτως. Το ότι πάνε στην Εκκλησία ή νηστεύουν, δεν τους κάνει καλούς χριστιανούς, αν εύκολα παρασύρονται στην αμαρτία. Αν οι χριστιανοί δεν ακολουθούν με ζήλο το κήρυγμα του Χριστού, αν δεν παραμερίζουν τον εγωισμό τους, τότε κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Όσοι είναι χλιαροί στην πίστη και μένουν μόνο στη βιτρίνα των έργων, όσοι κάνουν αγαθοεργίες μόνο για το θεαθήναι, δεν θα στεφανωθούν. Η ουράνια βασιλεία δεν κατακτιέται με ραθυμία και με εγωισμό. Ο δρόμος της αγάπης και της ανιδιοτέλειας είναι μεν ανηφορικός και δύσκολος, αλλά οδηγεί πολύ ψηλά. Και αυτήν την «άθληση» ο Κύριος περιμένει από εμάς να επιβραβεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«ΠΕΡΙ ΖΕΣΤΗΣ...»

Εν μέσῳ ζέστης, αντί πολλών προβληματισμών, ένα εύκολο ανάγνωσμα είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσει κανείς. Έτσι, διάλεξα το παρακάτω επίκαιρο διηγηματάκι από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 323 (15/7/1971), το οποίο αναφέρεται σε κάποιον ολιγομίλητο, ο οποίος όταν μίλησε, είπε τα αυτονόητα! Καλή ανάγνωση!
------
Υ.Γ. Προς την φίλη που μου ζήτησε κάτι από τα τότε διηγήματα. Ελπίζω η παρούσα ανάλυση των αποκομμάτων να κάνει ικανοποιητική την ανάγνωση από το tablet.



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

«ΨΥΓΕΙΟ: ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΦΙΛΟΣ»

Τέτοια εποχή, το ψυγείο μας θυμίζει το πόσο χρήσιμο είναι... Το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 317 (3/6/1971) μας δίνει συμβουλές για το πως να το χρησιμοποιούμε καλύτερα. Μιλάει βέβαια, για τα τότε ψυγεία, μιας και τα σημερινά είναι τα περισσότερα non frost. Επίσης η τελευταία υπόδειξη αναφέρεται σε κάτι παλιά ψυγεία, που είχαν βαριές πόρτες, και μόνο σε παλιές ταινίες τα βλέπουμε πια. Παραταύτα, οι υπόλοιπες συμβουλές παραμένουν και σήμερα επίκαιρες και καλό είναι να μη τις λησμονούμε. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (20/7/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 
Ακούμε από την επιστολή Ιακώβου:

ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ' αὐτὸν ἀλείψαντες αὐτὸν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου· (Ιακ. 5, 14)

Ασθενεί κανείς μεταξύ σας; Ας προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας και ας προσευχηθούν επάνω του, αφού τον αλείψουν με λάδι στο όνομα του Κυρίου.
Σε αυτό το χωρίο (και στο Μαρκ. 6, 13) θεμελιώνεται το μυστήριο του Ευχελαίου, στο οποίο επικαλούμαστε τη θεία χάρη για τη θεραπεία των ασθενειών του σώματος και της ψυχής. Ο ασθενής καλεί τους ιερείς για να τον αλείψουν με λάδι και να προσευχηθούν. Η επάλειψη του ελαίου, είναι θρησκευτική πράξη γιατί γίνεται με την επίκληση του ονόματος του Κυρίου. Η δε προσευχή, αφενός στρέφεται προς το να έχει υπομονή ο ασθενής και να έχουν αποτελεσματικά αποτελέσματα οι γιατροί και οι θεραπείες. Αφετέρου, στρέφεται προς την συγχώρεση των αμαρτιών του πάσχοντα για να ωφεληθεί πνευματικά από τη δοκιμασία του. Το Ευχέλαιο δεν αποβλέπει στο να απαλλάξει τους χριστιανούς από κάθε σωματική ασθένεια. Στους ειλικρινώς μετανοούντες, παρέχεται διά του Ευχελαίου η άφεση των αμαρτιών, αποτελέσματα των οποίων είναι πολλές φορές οι σωματικές ασθένειες. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ... ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Μες τη ζέστη του Ιουλίου, η θάλασσα είναι ο κατ' εξοχήν προορισμός για την αναζήτηση δροσιάς, τουλάχιστον για μένα που την προτιμώ από το βουνό. Θα μπορούσα να γράψω για τη θάλασσα χιλιάδες λέξεις, αλλά εδώ θα περιοριστώ μόνο σε 9 χιλιάδες! Δηλαδή σε 9 φωτογραφίες, μιας και η εικόνα είναι όσο χίλιες λέξεις κατά την παροιμία... Τόσες είναι οι φωτογραφίες που επέλεξα να βάλω από την προχθεσινή εξόρμηση προς τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. 
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, εκτός από τις 3 τελευταίες, όπου κάναμε μία στάση. Ο ναός είναι η Αγία Μαρίνα Αναβύσσου, που πανηγυρίζει σήμερα, βοήθειά μας, και βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΔΥΟ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δύο καλοκαιρινές συνταγές έχει το παρακάτω απόκομμα από τη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 269 2/7/1970. Η πρώτη είναι ένας πανεύκολος μεζές που γίνεται γρήγορα, ενώ η δεύτερη θέλει λίγο χρόνο, αλλά είναι νοστιμότατη. Το μουντιάλ τελείωσε, η ζέστη συνεχίζεται...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (13/7/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Μας λέει ο απ. Παύλος στην σημερινή περικοπή: 

αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ,   
εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὢν αὐτοκατάκριτος. (Τίτ. 3, 10-11)

Αιρετικό άνθρωπο μετά την πρώτη και τη δεύτερη νουθεσία παράτα τον. Να ξέρεις ότι έχει διαστραφεί τέτοιου είδους άνθρωπος και αμαρτάνει ενώ είναι αυτοκατάκριτος.
Ο απ. Παύλος, αναφέρεται σε όσους δημιουργούν ομάδες μέσα στην Εκκλησία και προκαλούν διαφωνίες και έριδες. Κατ' επέκταση εννοεί όλους όσους νοθεύουν την αλήθεια της Εκκλησίας και προσπαθούν να διαδώσουν τις δικές τους δοξασίες. Δεν είναι αυτοί που έχουν παρερμηνεύσει κάτι κάνοντας κάποιο λάθος, και μετά από υποδείξεις κατανοούν την πλάνη τους και αποδέχονται την αλήθεια της Εκκλησίας. Είναι όσοι έχουν πωρωθεί και επιδεικνύουν εμμονή με τις πλανεμένες ερμηνείες τους και δεν αποδέχονται καμία νουθεσία και προτροπή. Η Εκκλησία οφείλει να προστατευθεί από τις κακοδοξίες και γι' αυτό μετά από τις νουθεσίες, αποκόπτει τους αιρετικούς. Δεν παύει να προσεύχεται για να καταλάβουν και να αφήσουν τις πλάνες τους, αλλά δεν τους εντάσσει στους κόλπους της.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ... ΑΝΑΛΥΣΗ!

 - Τι σκορ κι αυτό με τη Βραζιλία, ε; Το περίμενες; 
- Όχι, βέβαια. Ποιός το περίμενε; 
- Αυτό είναι το πρόβλημα!
- Τι πρόβλημα; 
- Ότι κανείς δεν το περίμενε! 
- Δηλαδή; 
- Δεν καταλαβαίνεις; Η εθνική Βραζιλίας όχι μόνο στενοχώρησε τους Βραζιλιάνους, αλλά έβαλε σε μπελάδες τους ποδοσφαιροειδικούς!
- Ε; 
- Τι ε; Μέχρι τώρα, καλούνε στις εκπομπές τους προπονητές, τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και τους αθλητικούς δημοσιογράφους, ως ειδικούς, για να αναλύουν τα ματς. Την 7άρα πως θα την αναλύσεις, μου λες; 
- Κάτι θα βρούνε να πούνε για το τι έφταιξε.
- Τι κάτι; Το μακρύ τους και το κοντό τους θα λένε και ούτε οι ίδιοι δεν θα βγάζουν άκρη! Και θα μας ζαλίζουν με ότι τους κατέβει στο κεφάλι!
- Δεν μπορεί. Έμπειροι είναι και βλέπουν πιο βαθιά τα πράγματα.
- Αμ δε! Όλοι οι αναλυτάδες αναλύουν με βάση τα προσδοκώμενα. Αν έχανε με 1-0 η Βραζιλία, θα σου λέγανε 5-6 σοβαρές αιτίες. Αλλά για τα απροσδόκητα όμως, τι να πούνε; Γιατί αν ξέρουνε τις αιτίες για την 7άρα, τότε θα βγαίνανε από τα πριν και θα προέβλεπαν ένα βαρύ σκορ. 
- Τι εννοείς; 
- Εννοώ, ότι δεν μπορείς να αναλύσεις κάτι, όταν δεν μπορείς ούτε κατά προσέγγιση να το προβλέψεις ή έστω να το έχεις ως μια μικρή πιθανότητα.
- Τώρα μην το ψάχνεις, δεν θα βγάλεις άκρη.
- Μα εδώ είναι η ουσία.
- Ότι; 
- Ότι ο καλός αναλυτής είναι αυτός που προβλέπει την πιθανότητα του «απροσδόκητου»
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, το μόνο απροσδόκητο που υπάρχει, είναι ότι έχει σχέση με αστάθμητους παράγοντες. Ενώ ότι σχετίζεται με τα δεδομένα γίνεται «απροσδόκητο» όταν αγνοείται, ή υποτιμάται. Αφού λοιπόν η Γερμανία έβαλε 7 γκολ, σημαίνει ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα, μόνο που οι αναλυτάδες ή την αγνόησαν, ή την υποτίμησαν!
- ΄Η δεν είναι καλοί αναλυτές και δεν την είδαν καν, σωστά; 
- Α, γεια σου! Τώρα μπήκες στο νόημα. Και αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που συμβαίνουν «απροσδόκητα» είτε στο ποδόσφαιρο, είτε αλλού.
- Τι να σου πω, και οι αναλυτές κρίνονται...
- Αμ, δε! Κάθε φορά λένε τις ρηχές τους εκτιμήσεις, πέφτουν έξω, και κάθε φορά πάλι οι ίδιοι ξανακάνουν εκτιμήσεις κλπ, κλπ! Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι!
- Ε, αυτούς έχουμε...
- Ή δεν προβάλουμε άλλους...
- Και αυτό. Σήμερα έχουμε το ματσάκι Ολλανδία - Αργεντινή. 
- Ας ελπίσουμε να έρθει ένα φυσιολογικό σκορ γιατί οι αναλυτάδες θα πάθουν κανένα μπλακ άουτ!
- Ε, αν δεν τους αντέχεις κλείνε την τηλεόραση και μην κάθεσαι να τους ακούς!
- Αυτό θα κάνω από 'δω και μπρος! Μπούχτησα πια!   

(Το αποτέλεσμα του αγώνα Βραζιλίας - Γερμανίας αποτέλεσε μόνο την αφορμή για το παραπάνω) 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΧΙΟΥΜΟΡ ΙΟΥΛΙΟΥ...

Καυτός μήνας ο Ιούλιος μιας και η ζέστη αυξάνει βαθμιαία αφενός και αφετέρου είναι μήνας για την πρώτη δόση στην εφορία, συν ότι θα μας έρθει και ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Για να ξορκίσουμε λιγάκι τις κάψες μας, αντί προβληματισμού και κειμένων που κουράζουν τα μάτια, παραθέτω μερικές γελοιογραφίες που έφτιαξα για το facebook αλλά για διαφόρους λόγους δεν τις έβαλα εδώ. Καλή υπομονή...


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (6/7/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ἐλευθερωθέντες δὲ ἀπὸ τῆς ἁμαρτίας ἐδουλώθητε τῇ δικαιοσύνῃ. (Ρωμ. 6, 18)

Και αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, δουλωθήκατε στη δικαιοσύνη.
Ο απ. Παύλος, μας δείχνει τις δύο επιλογές που μπορούμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Την αμαρτία και τη δικαιοσύνη. Δεν λέει την αρετή, αλλά τη δικαιοσύνη που απορρέει από την αρετή. Η υποδούλωση στη μία, δηλαδή η μεγάλη πίστη, σημαίνει και απελευθέρωση από την άλλη. Δεν γίνεται κανείς να είναι δούλος στην αμαρτία και στη δικαιοσύνη ταυτόχρονα. Οι χριστιανοί, ως δούλοι του Χριστού για να οδεύσουν προς την ουράνια βασιλεία, οφείλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις δεσμεύσεις του νέου νόμου, της Καινής Διαθήκης. Ειδάλλως, θα παραμένουν δούλοι της αμαρτίας που οδηγεί προς το θάνατο. Εδώ δεν χωρούν μεσοβέζικες τάσεις ή αμφιταλαντεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ...!

Κάτι οι εκλογές, κάτι το μουντιάλ, και κάποιες πολύ σημαντικές ειδήσεις δεν είχαν την προβολή που θα έπρεπε να έχουν. Τα παρακάτω αποκόμματα προέρχονται από τον Ελεύθερο Τύπο (26/4/2014) και ασχολούνται με το αιώνιο ερώτημα, του τι θέλει και τι όχι η γυναίκα, και δίνουν κάποια πορίσματα από την έρευνα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Νέας Υόρκης.
Δεν ξέρω κατά πόσο αυτές οι δύο δεκάδες είναι αληθείς, αλλά δεν μπορώ παρά να μη σταθώ σε ένα-δυό σημεία που βγάζουν μάτια! Οι γυναίκες λοιπόν, θέλουν 5 σοβαρές συζητήσεις (!) αλλά θέλουν τον άντρα καλό ακροατή και να μην αδιαφορεί για τη συζήτηση! Και βέβαια, αυτές οι σοβαρές συζητήσεις αναρωτιέμαι σε τι να περιστρέφονται... τα ψώνια, τις κουλτουροζετέμ ταινίες... το ποδόσφαιρο πάντως όχι! 
Και το κυριότερο: Σε 5 ραντεβού, πρέπει να γίνουν 5 σοβαρές συζητήσεις (προφανώς μία κάθε φορά), 4 γεύματα (οπότε στο 1 ραντεβού πας χορτάτος από πριν) και 3 επισκέψεις στο σινεμά για ταινία! Δηλαδή στα 3 ραντεβού είναι πλήρες το... πακέτο! Βάλε και τα 2 συμβολικά δώρα, τα οποία αν είναι φθηνά, το αντιλαμβάνονται αμέσως κάνοντας τη γνωστή γκριμάτσα! Κατά τ' άλλα οι αμήχανες παύσεις τις χαλάνε!

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ βαθύτερα. Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, που λέει το τραγούδι, και μεταξύ μας ούτε οι γυναίκες ξέρουν τι πραγματικά θέλουν! Γι' αυτό δεν έχουμε παρά να αντιμετωπίσουμε με χιούμορ όλες αυτές τις φιλότιμες έρευνες, που όσο και να προσπαθούν...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...