Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (19/10/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΛΟΥΚΑ


Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ πρὸ ἐτῶν δεκατεσσάρων· εἴτε ἐν σώματι οὐκ οἶδα, εἴτε ἐκτὸς τοῦ σώματος οὐκ οἶδα, ὁ Θεὸς οἶδεν· ἁρπαγέντα τὸν τοιοῦτον ἕως τρίτου οὐρανοῦ. (Β' Κορ. 12, 2)

Ξέρω έναν άνθρωπο στο Χριστό πριν από δεκατέσσερα χρόνια – είτε με το σώμα, δεν ξέρω, είτε εκτός του σώματος δεν ξέρω, ο Θεός ξέρει – που αρπάχτηκε τέτοιος άνθρωπος ως τον τρίτο ουρανό.
Εδώ ο απ. Παύλος μιλάει για τον εαυτό του, κυρίως για την αποκάλυψη του Χριστού σ' αυτόν.Αυτή έγινε μεταξύ του 40 και του 43. Ήταν ένα αιφνιδιαστικό φαινόμενο, στο οποίο δεν υπήρχαν μάρτυρες. Όπως λέει ο ίδιος, δεν ήταν κάποιο όραμα ή όνειρο, αλλά αρπαγή, της οποίας αγνοεί τον τρόπο. Είτε αρπάχθηκε η ψυχή και το πνεύμα του, είτε και το σώμα του μαζί. Ο τόπος στον οποίο πήγε, είναι ο «τρίτος» ουρανός. Αυτός ουσιαστικά είναι ο παράδεισος. Ο «πρώτος» ουρανός είναι η φυσική έννοια του ουρανού και ο «δεύτερος» η θρησκευτική έννοια που αντιτίθεται με τα γήινα. Το που βρίσκεται ο «τρίτος» ουρανός, ή το πως αποκάλυψε στον Παύλο ο Θεός τη δόξα του, δεν το ξέρουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εκεί θα βρίσκεται η ψυχή μας, αιωνίως, αρκεί να προσπαθήσουμε και να κοπιάσουμε για να εισέλθουμε.