Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 
Ακούμε στον όρθρο τον ειρμό από την Α' Ωδή:

Ἔσωσε λαόν, θαυματουργῶν Δεσπότης, Ὑγρὸν θαλάσσης κῦμα χερσώσας πάλαι· Ἑκὼν δὲ τεχθεὶς ἐκ Κόρης, τρίβον βατήν, Πόλου τίθησιν ἡμῖν· ὃν κατ οὐσίαν, Ἶσόν τε Πατρί, καὶ βροτοῖς δοξάζομεν.

Ο ιερός υμνογράφος μας θυμίζει την σωτηρία των Ισραηλιτών από τους Αιγυπτίους με το άνοιγμα της Ερυθράς Θάλασσας και την παρομοιάζει με τη γέννηση του Χριστού. Με θαυματουργικό τρόπο έσωσε ο Δεσπότης το λαό, μεταβάλλοντας τότε τα υγρά θαλάσσια κύματα σε ξηρά. Τώρα, ἑκών (= με τη θέλησή του) γεννήθηκε από Παρθένο, κάνοντας  ευκολοδιάβατο το δρόμο από τη γη στον ουρανό. Τότε, διά του Μωυσή, έκανε εφικτή τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας για τους Ισραηλίτες, τώρα κάνει με τον εαυτό Του εφικτή την διάβαση προς την ουράνια βασιλεία για όλους μας. Ένωσε στο πρόσωπό Του την ανθρώπινη με τη θεϊκή φύση. Έγινε η σύζευξη Θεού και ανθρώπου.
Ἴσος με τον Πατέρα και τους βροτούς (=θνητούς) ανθρώπους ο Ιησούς, δηλαδή έχει την ίδια ουσία και με τον Πατέρα κατά τη θεία Του φύση, αλλά και με τους ανθρώπους, κατά την ανθρώπινη φύση Του. Δηλαδή είναι Θεάνθρωπος (όπως δογμάτησε η Δ' Οικ. Σύνοδος).

Πατώντας το play ακούτε το τροπάριο:
 

Το blog της Ἀποκαλύψεως τοῦ 999, εύχεται σ' όλους τους αναγνώστες, τους επισκέπτες και όλο τον κόσμο, υγεία, ευτυχία, κουράγιο και στροφή στις ηθικές και πνευματικές αξίες, τις οποίες κήρυξε ο ενσαρκωθής Ιησούς.