Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/12/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ' ΛΟΥΚΑ (ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)

 Λέει ο Κύριος στον υπηρέτη του, στη σημερινή περικοπή:

καὶ εἶπεν ὁ κύριος πρὸς τὸν δοῦλον· ἔξελθε εἰς τὰς ὁδοὺς καὶ φραγμοὺς καὶ ἀνάγκασον εἰσελθεῖν, ἵνα γεμισθῇ ὁ οἶκος μου. (Λουκ. 14, 23)

Και ο Κύριος είπε προς το δούλο: «Έξελθε στις οδούς και στους φράχτες και ανάγκασέ τους να εισέλθουν, για να γεμίσει ο οίκος μου.»
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο δείπνο βρήκαν προφάσεις και αρνήθηκαν την πρόσκληση. Το δείπνο δεν είναι παρά η ουράνια βασιλεία. Ο Κύριος όμως δεν ετοίμασε το δείπνο του μάταια.  Έστειλε το δούλο του και κάλεσε τους πάντες εντός και εκτός Ιερουσαλήμ. Δηλαδή όχι μόνο τους Ισραηλίτες αλλά όλα τα έθνη. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή γι' αυτή απευθύνεται προς όλους μας, και είναι στη βούλησή μας αν θα τη δεχτούμε.

«Ανάγκασέ τους να έρθουν» λέει χαρακτηριστικά ο Θεός. Όχι με τη βία. Κανέναν δεν δέχεται με το ζόρι. Εδώ η φράση εννοεί με την πειθώ. Και απευθύνεται στους ταπεινούς που θέλουν αλλά διστάζουν από το φόβο της απόρριψης, από δειλία μήπως και η πρόσκληση δεν είναι αληθινή. Αυτοί λοιπόν χρειάζονται παρακίνηση και προτροπή. Ο οίκος του Θεού έχει χώρο για όλους. Και στο κάλεσμά του ας αφήσουμε πίσω τον παλαιό, κακό εαυτό μας και να πάμε χωρίς δισταγμό. Μας περιμένει!  

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.