Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (24/3/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Λέει ο Ιησούς στον Φίλιππο και το Ναθαναήλ στη σημερινή περικοπή:

...ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπ' ἄρτι ὄψεσθε τὸν οὐρανὸν ἀνεῳγότα, καὶ τοὺς ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ ἀναβαίνοντας καὶ καταβαίνοντας ἐπὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου.(Ιωαν. 1, 52)

Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, θα δείτε τον ουρανό ανοιγμένο και τους αγγέλους του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω στον Υιό του ανθρώπου.
Ο Ιησούς κάλεσε τον Φίλιππο και το Ναθαναήλ να τον ακολουθήσουν. Δεν τους έταξε υλικά αγαθά, ούτε αξιώματα. Τους είπε ποιός είναι και προείπε με μια φράση το τι θα έβλεπαν μαζί Του. Είναι ο Υιός του ανθρώπου. Όχι μόνο Υιός του Θεού, αλλά και άνθρωπος. Δηλώνει την αληθινή ενανθρώπισή του με ταπεινότητα χωρίς τίτλους και τιμές.
Υπονοεί το όνειρο του Ιακώβ (Γεν. 28 12-13), όπου είδε αγγέλους να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν επί κλίμακος υπηρετώντας το Θεό. Έτσι και τώρα οι άγγελοι θα υπηρετήσουν τον Ιησού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Θα διαπιστώσουν οι μαθητές τη σχέση του Ιησού με τον «ανοιγμένο ουρανό», δηλαδή την επικοινωνία του με το Θεό Πατέρα. Θα δουν θαύματα και φαινόμενα υπερφυσικά που θα δηλώνουν την θεϊκή φύση του Κυρίου. 
Αυτή είναι η αμοιβή στο κάλεσμα του Ιησού. Ο Φίλιππος με το Ναθαναήλ τον ακολούθησαν αμέσως. Το παράδειγμά τους, πάντα θα ζητάει μιμητές που δεν θα είναι προσκολλημένοι στα υλικά και εφήμερα αγαθά...