Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΔΡΑΣΤΟΥ...


ἦ τοῖον ἔργον καὶ θεοῖσι προσφιλές,
καλόν τ᾽ ἀκοῦσαι καὶ λέγειν μεθυστέροις,
πόλιν πατρῴαν καὶ θεοὺς τοὺς ἐγγενεῖς
πορθεῖν, στράτευμ᾽ ἐπακτὸν ἐμβεβληκότα;
μητρός τε πηγὴν τίς κατασβέσει δίκη;
πατρίς τε γαῖα σῆς ὑπὸ σπουδῆς δορὶ
ἁλοῦσα πῶς σοι ξύμμαχος γενήσεται;
(Αισχύλου Επτά επί Θήβας, στχ. 580-586)

(είν' αυτό πράμα που να το αποδέχονται οι θεοί;
Σε τιμά να τ' ακούν οι απόγονοι και να το λένε,
πως ξένον έφερες στρατό για να ρημάξεις
τη χώρα των πατέρων σου και τους θεούς της;
ποιά δίκη, πες, τα δάκρυα μάννας θα στεγνώσει;
και πως την πατρική σου γη, εχθροπατημένη
εξ αφορμής σου, με το μέρος σου πια θα 'χεις;)

Αυτά τα λόγια λέει ο σοφός μάντης Άδραστος στον Πολυνείκη που κίνησε με άλλους έξι βασιλείς εκστρατεία κατά της Θήβας επειδή ο αδελφός του ο Ετεοκλής δεν του έδωσε την εξουσία μιας και είχαν συμφωνήσει να κυβερνούν εναλλάξ. Τον επικρίνει θυμίζοντάς του πως το όλο εγχείρημα είναι θρησκευτικώς ανήθικο και δεν τον τιμά καθόλου που έφερε ξένους να καταπατήσουν την πατρίδα του. Μια πατρίδα που πλέον θα είναι εχθρική απέναντί του.

Ρεαλιστής ο Άδραστος, λέει λόγια πολύ επίκαιρα. Λόγια που αρμόζουν σε τωρινούς «ηγέτες» που προτιμούν να δουν την χώρα στα χέρια των ξένων αρκεί να διατηρήσουν τις καρέκλες και να κερδίσουν λεφτά. Καμιά αίσθηση ντροπής... Τα σοφά λόγια του Άδραστου δεν τα λογάριασε ο Πολυνείκης, πολλῷ δε μάλλον οι σημερινοί «ηγέτες». Το πάθος για εξουσία τυφλώνει το νου και μαζί το ήθος.

«Πώς την πατρική σου γη, εχθροπατημένη εξ αφορμής σου, με το μέρος σου πια θα 'χεις;» Αυτή η αυτονόητη ερώτηση του Άδραστου ίσως σήμερα να απαντιέται από τους «ηγέτες» μας, με την αποχαύνωση και την εσκεμμένη πνευματική υποβάθμιση. Ίσως και ο Άδραστος σήμερα να φαντάζει σαν ένας γραφικός και ρομαντικός ιδεολόγος. Σιγά μην διαβάσουμε αρχαίες τραγωδίες και αναβαθμίσουμε τον πνευματικό μας ορίζοντα, τώρα που ολοένα και περισσότερα παιχνίδια διαθέτει το facebook...