Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ...


ἀδόλως τε ἔμαθον ἀφθόνως τε μεταδίδωμι, τὸν πλοῦτον αὐτῆς οὐκ ἀποκρύπτομαι·
ἀνεκλιπὴς γὰρ θησαυρός ἐστιν ἀνθρώποις, ὃν οἱ χρησάμενοι πρὸς Θεὸν ἐστείλαντο φιλίαν διὰ τὰς ἐκ παιδείας δωρεὰς συσταθέντες. (Σοφ. Σολ. 7, 13-14)

(Και χωρίς δόλο έμαθα τη σοφία και χωρίς φθόνο τη μεταδίδω. Δεν αποκρύπτω τον πλούτο της.
Διότι η σοφία είναι ανεξάντλητος θησαυρός για τους ανθρώπους, που όταν την χρησιμοποιούν συνάπτουν φιλία με το Θεό, χάρη στις δωρεές που έχουν λάβει από την ορθή παιδεία.)

Ποιός δεν έχει πλούτη και δεν τα προφυλάσσει από τους κλέφτες για μην τα χάσει; Ποιός δεν φοβάται μην σωθούν τα πλούτη του από τη σπατάλη και μείνει φτωχός; Και ποιός λόγῳ των πολλών χρημάτων του, δεν αποκτά «φίλους» που νοιάζονται μόνο για το συμφέρον τους; Αυτές είναι μερικές από τις έγνοιες όσων απέκτησαν πολλά υλικά αγαθά.

Σε αντίθεση με τον πνευματικό πλούτο, τη σοφία που είναι πλούτος ανεξάντλητος. Και για να έχει αξία πρέπει να είναι φανερή και διαθέσιμη. Είναι ένα νόμισμα που αν δεν δαπανηθεί είναι άχρηστο. Και κερδίζει αληθινούς φίλους, προσφέροντας πολύ περισσότερα απ' ότι ο εφήμερος υλικός πλούτος. Γι' αυτό και όποιος μοιράζεται τη σοφία συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχής. Την κατεργάζει και την οδηγεί στο αγαθό. Και έτσι ο ασκούμενος στη σοφία γίνεται φίλος με το Θεό.