Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙ ΙΣΧΥΟΣ...


κρείσσων σοφὸς ἰσχυροῦ καὶ ἀνὴρ φρόνησιν ἔχων γεωργίου μεγάλου.
(Παροιμ. 24,5)

(είναι καλύτερος και προτιμότερος ο σοφός από τον ισχυρό και αυτός που έχει σύνεση από αυτόν που έχει μεγάλο αγρόκτημα)

Η σοφία λοιπόν είναι καλύτερη από την ισχύ. Διότι αποκτιέται με πολύ κόπο μέσα από μια αδιάκοπη προσπάθεια συλλογής γνώσεων και εμπειριών. Είναι μια πορεία μόρφωσης του χαρακτήρα. Μια συνεχής βελτίωση. Είναι άσκηση στην αρετή. Που στόχο της έχει το καλό και το αγαθό. Πηγάζει από το απόλυτο καλό που είναι ο Θεός.

Η δύναμη είναι πρόσκαιρη. Έχει σχέση με τη φθαρτή φύση μας. Τη γήινη. Μόνο που η δύναμη του πλούτου και της κοσμικής εξουσίας συνήθως οδηγεί τον άνθρωπο στην αλαζονεία και την έπαρση. Στηρίζεται στο φόβο και όχι στην αγάπη. Η απόκτησή της προσπαθεί να καλύψει το κόμπλεξ και την αδυναμία του ανθρώπου.

Έτσι, είναι προτιμότερος αυτός που έχει σύνεση. Αυτός που ασκείται στην αρετή της σοφίας. Γιατί αυτός μπορεί να αγαπά και η παρουσία του αναπαύει την ψυχή. Εν αντιθέσει με τον πλούσιο. Που αναπτύσσει τον εγωισμό του. Και βάζει το χρήμα παραπάνω από τον άνθρωπο. Στηριζόμενος στο φόβο προκαλεί το μίσος και γίνεται αποκρουστικός. Πρόσκαιρος είναι, όπως πρόσκαιρη είναι η ύλη στον άνθρωπο.