Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

10 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ... ;

Διαβάζω στα ΝΕΑ (8/1/11 κλικ εδώ) τα 10 πιο δηµοφιλή σενάρια για την καταστροφή του κόσµου το 2012, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Telegraph». Αλήθεια, πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι ο πολιτισμός μας; Από τη μια η τεχνολογία μας τάζει «θαύματα» και από την άλλη ένα φυσικό γεγονός ή μη μπορεί να μας μας αφανίσει όλους! Εν τάχει, σε τίτλους, τα σενάρια είναι τα εξής:

01. Επίθεση από εξωγήινους - Πιθανότητες: 0,1/10
02. Ο πλανήτης Νιµπίρου - Πιθανότητες: 0,2/10
03. Μαζικές απώλειες από τροµοκρατία - Πιθανότητες: 2/10
04. Η καταστροφή του Ηλίου - Πιθανότητες: 0,3/10
05. Μετατόπιση µαγνητικού πεδίου - Πιθανότητες: 1/10
06. Υπερηφαίστειο - Πιθανότητες: 1/10
07. Τρίτος Παγκόσµιος Πόλεµος - Πιθανότητες: 1,5/10.
08. Ο θάνατος των µελισσών - Πιθανότητες: 7/10
09. Καταστροφή του περιβάλλοντος - Πιθανότητες: 7/10
10. Tελειώνει το πετρέλαιο - Πιθανότητες: 4/10

Παρά τις περισσότερες ή τις λιγότερες πιθανότητες ενός εκάστου, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε, δεν είναι μόνο το ποιό σενάριο θα πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα, αλλά το ότι κάποιοι διεγείρουν πονηρά τον ανθρώπινο φόβο. Αυτή η καταστροφολαγνεία των τελευταίων ετών, επιφέρει καλά χρήματα στη βιομηχανία «πληροφόρησης και θεάματος»! Και επιπλέον διασπείρει εντέχνως την ιδέα πως, ντε και καλά, το τέλος του κόσμου πλησιάζει... Γιατί, άραγε;

Ναι μεν το οικονομικό όφελος από την καταστροφολογία είναι ορατό. Ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και λοιπά έντυπα φέρνουν χρήματα. Μήπως όμως υπάρχει και άλλου είδους κέρδος; Διότι σπέρνοντας τον φόβο, δεν προετοιμάζεις τον κόσμο για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια κατάσταση αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Αφού ο φόβος φέρνει τον πανικό. Οπότε οι μάζες θα στραφούν λογικά σε όσους κατέχουν την τεχνολογία να αμυνθούν, όσο αυτό είναι εφικτό, στην όποια απειλή.

Και βέβαια, η προστασία και η ασφάλεια δεν διατίθενται δωρεάν. Συνήθως το αντίτιμο είναι η μείωση της προσωπικής ελευθερίας. Κάτι που βολεύει όσους θέλουν να κυριαρχούν στις μάζες. Λίγο συνωμοσιολογικά φαίνονται αυτά, θα μου πεις. Ωστόσο όμως δεν παύει να είναι μια πειστική εξήγηση για την έξαρση της καταστροφολαγνείας. Επί παραδείγματι, λόγῳ της τρομοκρατίας βάζουν παντού κάμερες, δήθεν για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά με τις κάμερες μας παρακολουθούν και πέραν της υποψίας για τρομοκρατία. Το ζήτημα είναι, πως αυτό που φοβάται το σύστημα, είναι η τιθάσευση του φόβου. Μιας και αυτός που δεν φοβάται, δύσκολα σκύβει το κεφάλι. Οπότε προτιμά να μας βοηθά να τον καλλιεργούμε τον φόβο παρά να τον περιορίσουμε.

Ας ελπίσουμε πως λόγῳ της καταστροφολαγνείας δεν καταντήσουμε αναίσθητοι, αντί να τιθασεύσουμε τον φόβο μας. Μιας και τα ανθρώπινα πάθη δεν είναι απλά μόδα που περνάει, αλλά είτε παραδινόμαστε σ' αυτά ολοκληρωτικά είτε τα δαμάζουμε. Διότι αν διαπιστώσουμε πως τα σενάρια καταστροφής μας δεν είναι παρά φούσκες ή έστω απλές υποθέσεις, τρομαγμένοι θα αναμασήσουμε τους στίχους του κ. Καβάφη: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις»!