Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (ΜΕΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα το Θ' Αντίφωνο (πριν το 4ο ευαγγελικό ανάγνωσμα) σε ήχο γ':


Ἔστησαν τὰ τριάκοντα ἀργύρια, τὴν τιμὴν τοῦ τετιμημένου, ὃν ἐτιμήσαντο ἀπὸ υἱῶν Ἰσραήλ. Γρηγορεῖτε καὶ προσεύχεσθε, ἵνα μὴ εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν, τὸ μὲν πνεῦμα πρόθυμον, ἡ δὲ σάρξ ἀσθενής, διὰ τοῦτο γρηγορεῖτε. 

Τοποθέτησαν τα τριάντα αργύρια ως αντίτιμο του ανεκτίμητου (Χριστού), του οποίου την τιμή καθόρισαν οι απόγονοι του Ισραήλ. Εσείς να μένετε άγρυπνοι και να προσεύχεσθε για να μην μπείτε σε πειρασμό. Διότι η μεν ψυχή είναι πρόθυμη, η σάρκα όμως είναι αδύναμη και εύκολα μπορεί να υποκύψει. Γι' αυτό επαγρυπνείτε.

Τα 30 αργύρια της που στήθηκαν ως αντίτιμο για τον Χριστό, δεν θα δίνονταν αν δεν υπήρχε η εκούσια στροφή προς την αμαρτία από τον Ιούδα. Κάθε φορά που αμαρτάνουμε, ουσιαστικά, προδίδουμε τον Κύριο. Γι' αυτό και ο ιερός υμνογράφος, μας τονίζει την ανάγκη της επαγρύπνησης και της προσευχής. Είναι πολύ σημαντικά όπλα στον αγώνα εναντίον του διαβόλου. Και μπορεί μεν η ψυχή να είναι πρόθυμη στο να παλέψει για τη σωτηρία, η σάρκα όμως είναι αδύναμη. Η υλική μας φύση, εύκολα υποκύπτει στα πάθη και την αμαρτία. Συνεπώς, οι πιστοί δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύονται και για να αντικρούουν τους πειρασμούς πρέπει να προσεύχονται στο Θεό για να τους ενδυναμώσει στον πνευματικό τους αγώνα. Μόνο έτσι κερδίζονται οι πνευματικοί αγώνες.