Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/3/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

 Μας λέει ο Κύριος στη σημερινή περικοπή:

ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. (Μαρκ. 8, 35)

Γιατί όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του θα τη χάσει. Όποιος όμως χάσει την ψυχή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου θα τη σώσει.
Η ψυχή είναι το άφθαρτο μέρος της ανθρώπινης υπόστασης. Ενώ το υλικό σώμα θα το αφήσουμε με το θάνατό μας, θα συνεχίσουμε στην επόμενη ζωή με την ψυχή μας. Όταν ο Ιησούς μας μιλά για την απώλεια της ψυχής, τι εννοεί; Θεολογικά, απώλεια ψυχής, σημαίνει την αιώνια απομάκρυνση από την εύνοια του Θεού, και την προσκόλληση στο κακό. Εδώ πρωτίστως αναφέρεται στη σωματική ζωή. Όποιος λοιπόν, δεν υπομείνει τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουν όσοι κάνουν βίωμα το ευαγγέλιο του Κυρίου, και θελήσει με το να συμβιβαστεί με την αμαρτωλότητα του κόσμου, ουσιαστικά θα χάσει την ψυχή του, αφού θα την έχει διαχωρίσει από το αγαθό. Όποιος όμως αψηφήσει τη ζωή του για την πίστη του στο Χριστό, όποιος δεν φοβηθεί το θάνατο και συνθηκολογήσει με το κακό, αυτός θα λάβει τη θεία χάρη. 
Βέβαια, αυτό στην πράξη θέλει πολύ κουράγιο και πίστη για να συμβεί. Μη νομίζουμε ότι η ουράνια βασιλεία κερδίζεται με περισσή ευκολία... Η σωτηρία της ψυχής, απαιτεί θυσίες και ενδυνάμωση της θελήσεώς μας για την εφαρμογή του ευαγγελίου. Γι' αυτό και η Εκκλησία μας θυμίζει το σκοπό που έχουμε και για τον οποίο ασκούμαστε με τη νηστεία.