Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (27/12/2015) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ


Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

Αναχωρησάντων δὲ αὐτῶν ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου φαίνεται κατ᾿ ὄναρ τῷ ᾿Ιωσὴφ λέγων· ἐγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ φεῦγε εἰς Αἴγυπτον, καὶ ἴσθι ἐκεῖ ἕως ἂν εἴπω σοι· μέλλει γὰρ ῾Ηρῴδης ζητεῖν τὸ παιδίον τοῦ ἀπολέσαι αὐτό. (Ματθ. 2, 13)

Όταν λοιπόν αυτοί αναχώρησαν, ιδού, άγγελος Κυρίου φάνηκε κατά το όνειρο στον Ιωσήφ, λέγοντας: «Σήκω, παράλαβε το παιδί και τη μητέρα του και φεύγε για την Αίγυπτο. και να είσαι εκεί ωσότου σου πω. Γιατί μέλλει ο Ηρώδης να ζητά το παιδί, για να το σκοτώσει».
Οι μάγοι έφυγαν χωρίς να πουν στον Ηρώδη για το που βρίσκεται ο νεογέννητος Ιησούς, και τότε ο Ιωσήφ είδε σε όνειρο, άγγελο να τον προστάζει να φύγει προς την Αίγυπτο, όπου συχνά κατέφευγαν όσοι είχαν προβλήματα στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα του αποκάλυψε, ότι ο Ηρώδης θα θελήσει να αναζητήσει το παιδί και να το σκοτώσει. Γνωστός αιμοσταγής βασιλιάς ο Ηρώδης, δεν δίστασε να σκοτώσει δύο γιους του φοβούμενος ότι επιβουλεύονταν το θρόνο του. Ενώ οι απλοί βοσκοί και οι επιστήμονες (της εποχής) Μάγοι υποδέχτηκαν με ταπεινότητα και θαυμασμό το θείο βρέφος, η επίσημη εξουσία αντίθετα, θα θελήσει να το εξοντώσει! Στην εξουσία εμφανίζεται άφθονος ο εγωισμός και όχι σ' όσους αναζητούν την γνώση ή δουλεύουν στη φύση. Το θαυματουργό γεγονός της βάπτισης, προσέλκυσε τους Μάγους και τους ποιμένες, οι οποίοι πλησίασαν τον Ιησού για να τον προσκυνήσουν, ενώ φόβισε και δυσαρέστησε τον Ηρώδη. Η φυγή ήταν μονόδρομος, μιας και ο Ιησούς δεν ήρθε για να επιβληθεί διά της βίας ή της επίδειξης δύναμης. Έφυγε εγκαίρως μακριά από το αιματοκύλησμα που θα επακολουθούσε. Η αντιπαράθεσή Του με τον ανθρώπινο τυφλό εγωισμό, είχε αρχίσει...

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.