Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (14/9/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή:

ἐπειδὴ γὰρ ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔγνω ὁ κόσμος διὰ τῆς σοφίας τὸν Θεόν, εὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος σῶσαι τοὺς πιστεύοντας. (Α' Κορ. 1, 21)

Επειδή, λοιπόν, με τη σοφία του Θεού, δε γνώρισε ο κόσμος διαμέσου της σοφίας του το Θεό, ευδόκησε ο Θεός διαμέσου της μωρίας του κηρύγματος να σώσει εκείνους που πιστεύουν.
Η ανθρώπινη σοφία πηγάζει από την έμφυτη λογική του ανθρώπου. Μόνο με αυτήν ο άνθρωπος, δεν μπορεί να γνωρίσει το Θεό. Μπορεί μόνο να τον αφουγκραστεί μέσα από τα δημιουργήματά του. Παρά αυτήν την ανεπάρκεια της λογικής, ο Θεός σώζει τον κόσμο με το «μωρό» και «ανόητο» κήρυγμα. Δηλαδή, η διδασκαλία του Ιησού Χριστού, καθώς και το εκούσιο πάθος Του, φαίνονται στους «σοφούς» του αμαρτωλού κόσμου ανόητα και βλακώδη. Η στείρα λογική τους είναι ανεπαρκής για να κατανοήσει τη σοφία του Θεού και το σχέδιο της σωτηρίας. Δίχως την πίστη, ο κόσμος ότι δεν το καταλαβαίνει (ή δεν θέλει να το καταλάβει) το απορρίπτει ως ανόητο. Η θεία χάρις υπερβαίνει την ανθρώπινη σοφία και προσεγγίζεται μέσα από την πίστη, ως βαθιά εμπιστοσύνη στο Θεό.