Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (16/03/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ)


Θα ακούσουμε στη σημερινή περικοπή: 

πρὸς τίνα δὲ τῶν ἀγγέλων εἴρηκέ ποτε· κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου; (Εβρ. 1, 13)

Και σε ποιον από τους αγγέλους έχει πει ποτέ: Κάθησε στα δεξιά μου, ωσότου θέσω τους εχθρούς σου υποπόδιο των ποδιών σου; 
Ο απόστολος Παύλος αναφέρεται εδώ στη σύγκριση του Χριστού με τους αγγέλους. Η θέση Του βρίσκεται άνωθεν των αγγέλων, στα δεξιά του Πατρός. Έχει αιώνιο θρόνο ως Υιός και ομοούσιος του Θεού. Η φράση ασφαλώς έχει ανθρωπομορφικό χαρακτήρα, δηλώνοντας το γεγονός πως μόνο στον Υιό του θα συμπεριφέρονταν έτσι ο Πατέρας. Τους εχθρούς του, ο Υιός, μπορεί και ο ίδιος να τους θέσει ως υποπόδιο (= αντικείμενο για να ακουμπούν τα πόδια), απλώς εδώ τονίζεται η ταυτότητα της γνώμης του Χριστού με τον Θεό - Πατέρα. Οι εχθροί δεν είναι μόνο οι δαίμονες αλλά και όσοι εκ των ανθρώπων τον εχθρεύονται φανατικά. Η κατάληξή τους θα είναι συντριβή μπροστά στην αδιαφιλονίκητη εξουσία του Υιού. Με αυτήν την εικόνα της θέσης του Χριστού, η Εκκλησία υπενθυμίζει τη διδασκαλία του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά εναντίον του φιλοσόφου Βαρλαάμ που παρουσίαζε έναν Θεό απρόσιτο και ανίκανο να επέμβει στα ανθρώπινα. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.