Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (23/2/2014) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ


Μας λέει ο απ. Παύλος στη σημερινή περικοπή: 

βρῶμα δὲ ἡμᾶς οὐ παρίστησι τῷ Θεῷ· οὔτε γὰρ ἐὰν φάγωμεν περισσεύωμεν, οὔτε ἐὰν μὴ φάγωμεν ὑστερούμεθα.  (Α' Κορ. 8, 8)

Η τροφή λοιπόν δε θα μας παρουσιάσει, για να επιδοκιμαστούμε από το Θεό. Ούτε αν δε φάμε, στερούμαστε, ούτε αν φάμε, περισσεύουμε.
Σήμερα ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής (δηλ. τρώγονται μόνο τα γαλακτοκομικά) και προϋπαντούμε την νηστεία της μεγάλης τεσσαρακοστής. Και εδώ η Εκκλησία μας θυμίζει αυτά τα λόγια του απ. Παύλου. Δεν είναι η τροφή που μας δίνει ηθική αξία και μας παρουσιάζει ως ενάρετους στο Θεό. Η νηστεία είναι άσκηση για την ενδυνάμωση της θέλησης ενάντια στους πειρασμούς της αμαρτίας. Δεν είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό, το να νηστεύει κανείς αποφεύγοντας τις αρτήσιμες τροφές, από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό που θέλει να δει σε μας ο Θεός, είναι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης. Δηλαδή να μην ενδίδουμε στην αμαρτία. Είναι σαν την προπόνηση που είναι απαραίτητη στον αθλητή για να λάβει μέρος στους αγώνες ενώ αν δεν λάβει, του είναι άχρηστη. 
Εσφαλμένως λοιπόν, νομίζουν πολλοί ότι η νηστεία περιορίζεται μόνο στο διαιτολόγιο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Παύλος, ούτε περισσεύουμε σε ηθική αξία αν φάμε, ούτε υστερούμε αν δεν φάμε.  Κάνουμε νηστεία ως άσκηση για το πνεύμα και όχι προς επίδειξη. (Περισσότερα για τη νηστεία, εδώ)

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.