Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/09/2013) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

 Μας λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή:

Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. (Μαρκ. 8, 34)


Και τότε προσκάλεσε το πλήθος μαζί με τους μαθητές του και τους είπε: «Αν κάποιος θέλει να με ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί.
Ο Ιησούς απευθύνει σ' όλους το κάλεσμα. Και μαθητές και λαό. Όποιος θέλει να τον ακολουθήσει, να κάνει δηλαδή βίωμα τη διδασκαλία Του και να μετέχει της ουράνιας βασιλείας, χρειάζεται να κάνει κάτι καθόλου εύκολο. Να απαρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει το σταυρό του! 
Απάρνηση του εαυτού, σημαίνει να αφήσουμε τον εγωισμό μας υπέρ των συνανθρώπων μας. Να πολεμήσουμε τα πάθη και τις υλικές ορέξεις μας για να προάγουμε την ψυχή μας. Και αυτή η αυταπάρνηση να φτάνει στον ύψιστο βαθμό, το θάνατο! Οι μελλοθάνατοι κουβαλούσαν τότε, το σταυρό τους στον τόπο της εκτέλεσης. Έτσι και οι ακόλουθοι του Ιησού. Κουβαλούν το σταυρό τους, δηλαδή υπομένουν τις δοκιμασίες, τις στενοχώριες, τις δυσκολίες της ζωής, όπως έκανε και ο Χριστός με το σταυρό των δικών μας αμαρτιών. 
Δεν πρέπει βέβαια, να δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο και να προκαλούμε δεινά στον εαυτό μας μόνο και μόνο  για να δείχνουμε πως περνάμε δοκιμασίες και ούτε να υπερηφανευόμαστε γι' αυτές. Αρκεί να προσαρμοζόμαστε στο σταυρό που ορίζει για μας ο Θεός.   

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.